Mrs. Owner

When someone trying to bring you down when you want to be a better muslim , just say .. You are a test that Allah has sent to me :)

People palingg spotting!

Thursday, 28 November 2013

21 syarat takbiratul ihram





(image dri pakcik google)

Assalamualaikum.
update haini ada bertujuan untuk share satu ilmu tentang 21 syarat takbiratul ihram . Nad pun baru je tahu lepas pergi ceramah antara maghrib dan isya' dekat masjid berdekatan . Tapi nad sempat belajar sikit je sebab tak sempat dah masuk isya' ok , tapi still nad nak pelajari jugak yg separuh lagi . kita  tuntut ilmu sama2 :)




1 ) Ditakbir (dilafaz) dengan bahasa Arab (hal keadaan) bagi orang

yang kuasa (mampu) (bertutur) dengan dia (bahasa Arab), dan

jika tiada (kuasa) (nescaya) diterjemah akan dia (takbiratul

ihram) dengan barang apa bahasa ada ia (walau apa pun bahasa

selain bahasa Arab).



2 ) Dan dengan lafaz الله



3 ) Dan dengan lafaz أكبر



4 ) Dan dengan tertib antara keduanya (dahulukan lafaz الله sebelum

lafaz أكبر )



5 ) Dan pada ketika berdiri (betul) (bagi yang mampu berdiri)

pada sembahyang fardhu.



6 ) Dan ketiadaan mad (panjang 2 harkat atau lebih, mesti dibaca

pendek iaitu satu harkat sahaja) akan hamzah (wasol) lafaz الله

*satu alif = 2 harkat

satu harkat = 2 gerak anak jari buka dan tutup dari genggaman.



7 ) Dan tiada menggugurkan lafaz hamzah (qoto’) أكبر

* contoh: الله كبر



8 ) Dan ketiadaan mad akan ba’ أكبر

*contoh : أكبار



9 ) Dan ketiadaan tasydid akan dia (ba’ أكبر)

*contoh: أكبّر



10) Dan ketiadaan menambah wau sakin atau yang berbaris antara

2 kalimahnya ( الله dan أكبر ).

*contoh: اللهو أكبر

الله وَأكبر



11) Dan ketiadaan wau dahulu daripada lafaz الله

*contoh: والله



12) Dan ketiadaan menukar hamzah (أكبر) dengan wau.

*contoh: الله وكبر



13) Dan ketiadaan menukar kaf أكبر itu dengan hamzah (أكبر)

*contoh: كأبر



14) Dan ketiadaan memanjang akan alif yang antara lam dan ha’

(الله) itu lebih daripada 14 harkat.



15) Dan ketiadaan diam yang panjang antara dua kalimahnya

(takbiratul ihram) iaitu diam yang lebih daripada kadar

bernafas dan penat atau diam yang pendek yang diqosad

dengan dia memutus akan takbirnya.



16) Dan memperdengar akan dirinya akan sekelian hurufnya



17) Dan masuk waktu



18) Dan padahal menghadap qiblat



19) Dan dita’khir akan dia (takbiratul ma’mum) kemudian

daripada takbiratul ihram imamnya pada hak makmum



20) Dan ketiadaan mempaling akan dia daripada takbiratul ihram

kepada takbir yang lain daripadanya



21) Wajib dimuqoronah ertinya diserta akan niat sembahyang itu

dengan dia (takbiratul ihram).



Rujukan: Hidayatus Sibyan karangan Abu Abdullah Hussain Nasir bin

Muhammad Taib al-Mas’udi al-Banjari

credit to : here




Thursday, 14 November 2013

keep calm and stay close :)




Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuhh.
Introducing my roomate sebagai penghias pembuka bicara entry ini. memandangkan tahun hadapan kami bukanlah lg satu bilik , jadi nak nak share what we've been going through these 9 months. tapi , ad sorg miss dlm gmbr ni iaitu farhana. 

seriously , nad appreciate pershbtn antara roomate ini sebab from here , nad byk pelajari benda baharu drpd diorg . Even nad tk nafikan , diorg among the best students yg dpt pointer tinggi *rendah diri. banyak dom yg ckp dom kitorg (bilik 3&4) dom paling senyap n skema . haha . nad taktahusebab diorg kata kami kaki study . bukan hape, tp time prep tu gunakan sebaiknya n time free tu main lah banyak2 . haha . 

rasa nak lepak gn diorg sebab kdg2 tu bila ada time free we would gather together to make some jokes and laugh. pernah sekali , first weekend kot kat mrsm since kitorg masuk , kitorg main TRUTH or DARE. kat situ lah kitorg tahu rahsia masing2 and start tu lah ukhuwah kami terjalin. *kejipkejipmata. kadang2 jugak bila ada waktu2 free , adalah jugak solat berjemaah . tapi solat jemaah ni best sgt. lebih afdal and nad suka bila ada org lead our solah . selalunya yg jadi imam, echah because dia yg lebih sesuai sebab kitorg takde lah bgus sgt dlm babtu 

. cakap pasal echa , dia jugak byk ajar nad dlm agama . kdg2 bila nad confused psl solat sunat atau apa2 jelah , tanya je dia. and kdg2 , bila nad sedih , dia slalu motivate nad to be strong to face Allah's test . dari situ lah dpt lihat kekuatan imaaaann . and dlm nasihat dia , dia selalu kaitkan supaya mungkin kita bersedih sebab Allah uji kita , Allah rindu doa dri umatnya yg mungking makin jauh darinya. jangan hanya dekat dgn Allah bila kita susah sahaja . sobsosbs *touched . 

bila weekend ade jugak yg bwk makanan parents diorg kasi makn ramai2 . nikmat wehh wa gitaw lu bila mkn ramai2 . rasa lagi sedap kot . apakah ini? haha . takpe2 , hentam jee . lepastu klau sapa2 outing , minuman wajib adalah COOLBLOG! . and kdg2 kfc and mcd .  ha! ada stu lagi nak share . dlm bilik tu bahasa paling obvious lah rasanya bahasa bota and kedah . ingat lg first time tu nad ckp gn quibmate then dia ckp kome gn nad. and I was like huh? pabenda tu? . then , dia terang lah . okay tu takdelah tahap susah lg . ni bila bergabung dua org pnut n angah ckp bota lg tak fhm . kdg2 je lah diorg guna phrases yg weird sgt. haha. k , ade lah belaja sikit dri diorg. :P

haritu last week kat maktab ade lah a few picture yg tah hape2 . hahaha. 

here you go!

yah! gambar roomate yg sebenar benarnya . cukup 8 orang

team ape ni? tlong bgi title sikit . hehe


hmm , rasanya takat sini dulu nukilan nad. InsyaAllah nad akn smbung lg klau rajin. hehehe. 
Assalamualaikum



Saturday, 17 August 2013

beraya di maktab pula


assalamualaikum and selamat sejahtera kpd semua blogger2 . hmm , actually saya ingin juga lah menaip buat kali terakhir sebelum berangkat ke parit esok . hahaha . *mcm jauh sgt jee . 

kalau saya , berlainan sdikit lah dgn blogger2 lain kerana saya pasti semua sdg menghupdate gmbr2 raya . tetapi amalah tidak wajar saya tidak ada gmbr pun pda hari raya . taktahu lah kenapa malas sgt nak ambik gmbr. beraya sakan sgt kot smpai terlupa snap or selca and whatsover mnda girl suka buat . ah , sadis . baju raya warna turquiose . entah lah mengapa ttbe tahun ni suka ssgt warna tuu . maybe sebab warna maktab kot . hahah . semangat sgt akuu ni . 

hmm , lepas ni , kitorg ade pulk smbutan hari aildikfitri di maktab . saya pasti ianya akn disambut meriah kerana bersama2 roomate , homeroom , classmate and guru2 . it will absolutely the best moment for me. ahaks! and antara event2 yg ada pada semeser 2 ini adalah hari raya , ladies night , hari kemerdekaan , minggu aktiviti , festival muzik tradisional di baling, kedah , unga . hmm , banyak sangatt , kitorg akan tersangatlah busy pada sem2 ini terutamanya sebab kitorg nak dekat SPM dahh . takk , I mean tahun depan , maybe for preparation . takde reha punya lah 

nad dpt bygkan hidup tk tentu arah sem 2 nih . hehehe . mesti tak terurus . tah2 , wktu pnp pun tersengguk - sengguk ngantuk sangat . hmm , tapi nad pasti di sebalik kesibukan nanti , pasti ia meninggalkan kenangan yg akan melekat di minda dan menjadi kenangan manis dlm hidup kitaa . 

hmm , nad jugak tak rugi dapat roomate yg dri negeri sama tapi cuma nama tempat je lain . seperti orang bota , kdg2 diorg ada ckp bahasa yg nad tktaw hmm and dri situ  kita boleh pelajari bahasa 'asing' baruu . ek? tahla , bahasa kat parit jugak lain sangat sebab diorg ckp mcm deme , kome , meke . hurr, quibmate nad org situ2 gaklah first time tu dia ckp gn nad , kome . pastu nad tanya lah mnde tu? rupa-rupanya awak/kau/hg . tapi nad ckp mcm lebih kpd utara n like kedahan sikit kan . so agak kasar tak sesuai budak ckp dgn org keyell sebab diorg ckp kau , aku .tbe mai aku ckp hg . perghh , lain beza benar . 

anyway , rasanya byk keja lagi nak buat , nak pack brang and others lah . hw pun bru je siap . haih , penat , dri subuh tdi sampai lah mlm ni non stop buat buku skrap tuu . apa2 je lahh . k lah , rasanya tu je nak diluahkan . nanty nad taktaw lah pulak bila zaman pulak boleh berblog . k , till here . daaaa.
assalamualaikum . 


Monday, 5 August 2013

for this ramadhan...........

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh

hye uols, have been about 2 months left this blog and aura2 menulis dan menaip agak dah hilang . and 2 bulan jugak nad tak jumpa family . k , sangatlah terseksa . it's absolutely my new experience of being a tough girl. hehe . *bajetbajet je . because nad tak pernah tk jumpa mum n dad selama dua bulan tahuu . paling tidak pun dua minggu . 

andd this ramadhan is completely different from last year just because this is my first time fasting in a bourding school . sometimes , feel like it quite fun because  berbuka dengan family homeroom . yelah , sebelum ni nak sangat kan berbuka dgn kawan , ha , ambik kau tiap2 hari menatap muka kawan . nad balik hari Jumaat haritu baru dpt berbuka dgn family .

baju raya pun nad baru je beli in a hurry because takde masa lain dahh . so , my holiday is aslo including semester holiday for about 2 weeks. teacher left us with handout which i think now I have 10 subjects for homework . and now i am busying to finish my homework as soon as possible so that my holiday won't be spoiled by hw -,-

i think i just want to share that . thankyouu fr reading 
assalamualaikum and happy eid mubarak 

MAY ALLAH BLESS OUR DAY :)



Monday, 28 January 2013

A STORY OF A MAN WHO WAS GOING TO OFFER "FAJR" PRAYER!!

Assalamualaikum .  

ilustrasi sahaja 

A man woke up early in order to Pray the Fajr Prayer in the masjid.. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid.On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty. He got up, brushed himself off, and headed home. At home, He changed His Clothes, made his ablution, and was, again,on his way to the masjid. On his way to the masjid, He Fell again and at the Same Spot! He, again, got up, brushed himself off and headed home. At home he, once again, Changed His Clothes, made his ablution and was on his way to the masjid. On his way to the masjid, He Met a Man Holding a Lamp. He asked the man of his identity and the man replied 'I Saw You Fall Twice on your way to the masjid, So I Brought a Lamp so I can Light Your Way. 'The first man thanked him profusively and the two where on their way to the masjid. Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused.The first man asked him a couple more times and, again, the answer was the same. The first man asked him why he did not wish to come in and pray. He man replied I am Shaitaan (devil/ evil) The man was shocked at this reply. Shaitan went on to explain, 'I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall. When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins. I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home, but rather, you went back on your way to the masjid. Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household. I was AFRAID if i made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village, so I made sure that you reached the masjid safely..

'So do not let Shaitan benefit from his actions.Do not put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good!!

must share this . assalamualaikum .